Solliciteren en contact

Solliciteren & Contact

BIM-service bij Houkesloot

De afgelopen jaren groeide de rol van BIM* binnen de bouw. De bouwtekeningen en gegevens van architect, constructeur, installateur en toeleveranciers worden allemaal ingevoerd in een 3D-model. Houkesloot heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in kennis en is daardoor in staat om BIM-service te verlenen, zoals BIM-coördinator Hans de Jong van Houkesloot het noemt.

Bouwen achter de computer

"BIM heeft echt de toekomst. Vooral de laatste jaren gaan de ontwikkelingen op het gebied van automatisering zo snel, dat steeds meer aannemers met BIM werken. Dat is ook logisch, want BIM heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Het is de perfecte manier om online samen te werken met alle betrokken partijen. Zo kun je er vooraf voor zorgen dat alle afzonderlijke onderdelen op elkaar passen en voorkom je aansluitproblemen op de bouw. Het bouwen vindt dus eigenlijk al achter de computer plaats en op de bouwplaats hoeft het pakket alleen maar in elkaar gezet te worden."

BIM-service van Houkesloot

Voor Houkesloot Toelevering, leverancier van houten kozijnen en prefab hsb- en betonelementen, betekent dat vooral meer werk omdat het zwaartepunt nu in de werkvoorbereidingsfase ligt; de fase waarin Houkesloot in beeld is. Maar dat ziet De Jong alleen maar als een voordeel: "Houkesloot verleent BIM-service. Als een aannemer onze producten afneemt is hij gegarandeerd van een zeer gedegen voorbereiding en kan hij zijn bouwtijd flink verkorten. Daar draagt Houkesloot natuurlijk graag aan bij."

Digitale gebruiksaanwijzing

De Jong ziet dat BIM de toekomst heeft: "Digitaal bouwen neemt een vlucht, op dit moment wordt flink geïnvesteerd in kennis en kunde. Niet alleen bij Houkesloot, maar ook al op de scholen en in de automatisering. Iedereen die de komende jaren van school af komt kan goed overweg met BIM. BIM is over tien jaar zo normaal dat mijn functie overbodig is," lacht De Jong. Hoe de bouw er over 20 jaar uitziet? Daar heeft Hans de Jong wel ideeën over. "Ik stel me voor dat bouwen haast alleen nog digitaal gaat. Door het toepassen van virtual reality en het gebruiken van hologrammen kun je dan met je mobiele device op de bouwplaats gaan staan en alle details en aansluitingen vooraf checken. Ook zal elk gebouw dan een digitale gebruiksaanwijzing hebben. Hopla, met de iPad naast een verwarmingsketel om de storing op te zoeken. Zo worden nazorg en service van bouwbedrijven en installateurs nog beter."